A Hódító Király Katamarán Kaland során a Visegrádi alsóvár történelmi barangolását megkoronázza a csellel ostromlók titkos ösvényének felfedezése a várfalnál. A csellel ostromlók titkos ösvénye, jelenleg őzek járta vadcsapás, amit szegélyeznek az őzek esti alvóhelyei és nappali kérődző fekvő körei. 

A szerencsések láthatják az érkeztünkre elgaloppozó erdei gazelláinkat, az őzeket.

De mit is csinálnak itt nappal? Vagy a napi 5-7 étkezésük egyikét költik vagy az az utáni kérődzésre elfekszenek a földre kapart köreikre. Igen kérődznek, ezek a karcsú barna bocik, akik nyáron magányosan, vagy kis családi csoportokban mozognak, például a suta (nőstény) az őzgidáival.

Az agancsos bakot (hímet) általában egyedül láthatjuk, amint mozdulatlanul áll bízva a környezetbe olvadó színében, aztán a neszeinkre elinal és csak az ugráló farát szemléljük, aminek jellegzetessége a fehér folt. Ha csak ezt látjuk, akkor is felismerjük, hogy kivel volt dolgunk, mert a bakoknak háromszög alakú, a sutáknak szív alakú ez a hátsó fehér folt, amit tükörnek hívnak.

Fontos tudni, itt és más erdei találkozás esetén, hogy a szelíden várakozó, egyedül maradt őzgidát nem szabad megközelíteni, mert hozzá visszatér a sutamama.

Ez őz szokás, hogy veszély esetén a kis csetlő botló gidát ott hagyja az anyja, mert az egy-két hetes gidák még gyengék ahhoz, hogy a kirándulók közeledtére anyjukat követve elmeneküljenek. Ezért tökéletes rejtő színükben bízva lelapulnak az avarba, és úgy várják, hogy anyjuk visszatérjen hozzájuk.

Sajnos a tapasztalatlan turisták egy része árvának hiszi az így egyedül talált állatot, és megsimogatja, vagy legrosszabb esetben magával viszi, hogy felnevelje. Fogságban a nagy stressz és az anyatej speciális összetevőinek hiánya miatt néhány hét vagy akár nap alatt elpusztulnak. Az ott hagyott, de megsimogatott gida sorsa is megpecsételődik, mert a visszatérő anyaállat az idegen szagot megérezve már valóban sorsára hagyja.

Szóval el a kezekkel, mindent a kíváncsi szemeknek.

Az Evezős Katamarán Kalandnak hasznos kiegészítője lehet egy túrázó távcső vagy nagy megapixeles, erős fókuszú fényképező.

További fotók>>>
 .