Evezős Katamarán Kaland túránkon a világ leggyorsabb állata is elsuhanhat feletted

Persze nem a hajód felett a Dunát átugró gepárdról van szó, hanem a szemeink előtt ez eddig csak nyugodt röptű vándorsólyomról.

Nekünk csak mozdulatlan szárnnyal, szélben vitorlázó sólyomhoz volt szerencsénk, de a vadászó Falco (így hívták a rómaiak) zsákmányszerzéskor irányított zuhanórepülés közben képes elérni a 300 km/h feletti sebességet, és ezzel ő Föld leggyorsabb állata.

Hiába díszeleg címereken, zászlókon, nem Hungarikum, mert az egész világon suhan szélnél is sebesebben Alaszka és Új-Zéland kivételével.

A régi korokban vadászatra taníthatósága miatt volt kedvelt „háziállat” de a lőfegyverekkel vadászat elterjedése miatt, mára már csak kedvtelésből tartott vad.

A magyarországi állomány 1960-s évekre teljesen megszűnt a fészekrablások miatt, mert kemény valutáért eladhatóak voltak a jól tanítható fiókák. Szerencsére tanultunk belőle és mára már a rovarirtó szerek sem mérgezik madarainkat, sem minket.

A 2018-s év madara. Ezzel ünnepeljük meg, hogy 20 éve tért vissza hazánkba fészkelő fajként a vándorsólyom.

Éles szemével szerencsére minket nem néz madárnak, mert fő táplálékai a középméretű madarak, főleg galambok, de kisebb emlősökre, hüllőkre, sőt még rovarokra is vadászhat előttünk a Dunakanyar feletti égbolton.

A hattyúkhoz hasonlóan egész életre „házasodnak”, addig hűek egymáshoz, amíg egyikük el nem pusztul. 

A Madár Lakberendezés magazint nem járatják, és nem azért mert a postás nem tudja kézbesíteni a Magas Szikla perem-i címükre, hanem azért mert nem készítenek fészket. Tojásaikat csak a sziklák üregeibe rakják. 

Náluk kemény a gyereknevelés.  

Ezzel szemben egy családi Katamarán Kalandon a biztonságos hajók kényelmes fészkei lehetnek a lurkóknak, akik 5 éves kor alatt ingyen vesznek részt a programon.

Az Evezős Katamarán Kaland bárki számára átélhető élmény, nem szükséges úszástudás, sem evezős előélet.

További fotók>>>
 .