Dunavirág

A környezetvédelem erejének bizonyítéka

A gondos odafigyelés eredményeként az elmúlt években helyreállt a Dunakanyar vízminősége. Évtizedek távolléte után, az oxigéndús, tiszta vízre érzékeny életformák újra birtokba vették a Duna vízét.

Az egyik ilyen tiszta vizet igénylő rovar a különleges dunavirág, aki az ismert tiszavirág rokona.

A Dunakanyar kérészei szeptemberben rajzanak, este fél kilenc és tíz óra között, hagyományosan a folyóról visszaverődő fényt követve. Nem szokatlan egy helyen a tíz-tizenegy rajzás sem, míg a tiszavirág kétszer-háromszor rajzik. A nőstények a folyó sodrásával ellentétes irányban úgynevezett „kompenzációs repülést” hajtanak végre, így ellensúlyozva a vízbe juttatott peték sodródását. Repülésük a végkimerülésig tart, a vízbe hullva elpusztulnak. A hímek a párzás után a parton pusztulnak el.

Ironikus ellentmondás, hogy a dunavirág Magyarországon védett (1 rovar eszmei értéke 10 000 forint), de ezzel szemben a Duna parti sétányok és szórakozóhelyek lámpáinak fényszennyezése a dunavirág millióinak petézés előtti pusztulását okozza. A mesterséges fények a repülő nőstényeket magukhoz vonzzák, így azok a parton pusztulnak el.

Egyenlőre a dunavirág nyerésre áll, mert a lámpák nélküli helyeken, a megcsillanó hold és a csillagfényt követve a Duna tiszta vízében életteret talál.

Találd meg te is a kedvenc Katamarán kalandodat.


Ugrás a lap tetejére

 .